Зошто HSS-тип за челик се користи за гилотина?

Зошто HSS-тип за челик се користи за гилотина?
HSS e -> со голема брзина челик (акроним од. High Speed Steel) Со голема брзина челик (ХСС или HSS) е подгрупа на јаглероден челик за алат, најчесто се користи во работните алати и алати за сечење. Кога се користи во машина против алатката карбид е всушност намалување на материјалот, и не одат "стриже". Ова челик често се користи во електрични гилотина, пиеле и дупчалки. Оваа челик е подобро од постарите јаглероден челик е широко се користи во 1940 година се како што следува снажна да издржат високи температури без губење на својот темперамент (цврстина). Овој имот им овозможува на ХСС да се намали побрзо од висок јаглероден челик, од каде доаѓа името - брзи челик. За работа во амбиентна температура е обично се препорачува на термички третман, ХСС е категорија челик е обично укажува на висока цврстина (над HRC60) и отпорност на абенjе (обично поврзани со волфрам и содржина на ванадиум да се користат во ХСС) во споредба со обштојаглеродени и инструментални челици. Индустриски ножеви се врвно Rab е погодна за сите видови на машини за сечење. Индустриски ножеви вклучуваат: гилотините бутан заостанува ножеви, ножеви тристрани ножеви за хартија, секачи, ножеви, солза, перфорација и многу други. Врзуваат со висок прецизност се произведуваат во модерна производствена база на шест Вида материјали: стандардна инструментална челик (СС), јаглероден хром челик (HCHCr), со голема брзина челик (ХСС) и три варијанти на волфрамкарбид (ТК, Т. -F, и TC - U). Индустриски ножеви може да се користи за намалување на сите видови хартии од вредност, плоча, фолија, гума и други материјали. Најчестите компоненти голема брзина челик изложени на локално греење до ≈ 600 ° C (понекогаш дури и 1000 ° C), потрошувачка и да влијаат на функционирањето на работното парче на алатката. хемискиот состав на овие челици се карактеризираат со висок процент на јаглерод (0,7-1,3%) и легирање силна карбидотворцима како хром, волфрам, ванадиум и молибден. На покачена дел на јаглерод влијае, формирање на карбиди кои се стабилни на покачени температури. Како и сите челици алатка со голема брзина челик, се карактеризира со мулти-фаза микроструктура се состои од прости метали и карбид. комплекс легираност ХСС челици предизвика појава на разни типови на карбид. Најчесто се јавуваат во вид M6C карбиди (на пр. Fe3V3C, Fe4V2C), M23C6 (на пример, Cr23C6), MC (на пр. VC, V4C3), М2 (на пример, V2C, М О2 C) и така натаму. Од овие карбид најлесно растворливите карбид Cr23C6 која исчезнува кога ќе се загреат до 1050 ° C. На повеќето тешко да се раствораат карбиди на MC дека, иако постојат најмалку започне со растворање на само околу 1200 ° C, и никогаш целосно не се раствори. Споменатиот состав и постигнатите ХСС челици микроструктура води кон постигнување на одлична отпорност на абење и даде на температурата вредност оперативен 500-600 ° C. Сепак, ова предизвикува сите екстремно ниски цврстина. Поради голема брзина челик вклучуваат особено висок степен на легираности претставуваат најскап обработка на челик. Високото учество на легираучич елементи обезбедува голема брзина челик микроструктура карактеризира со зголемување на ранливост. Малку лjубоитне информациjа за создавање на брзиот челик Во годините 1899 и 1900 години, Фредерик Винслоу Тејлор и Мансел Бела, работи со тим на соработници во челичната фирма Витлеем во Витлеем, Пенсилванија, САД. Таму вратоврска нарави серија експерименти на термичка обработка на постоечките инструменти на високо-квалитетни челици, како што е челик каша. Нивната главна цел е загреването нив да се многу повисоки температури од обично се смета за полезно во индустријата. Нивните експерименти се карактеризираат со научни емпирија во фактот дека многу различни комбинации на челик се произведени и тестирани, без оглед на конвенционалната мудрост или алхимичните рецепти. А голем плус е тоа што води кон експериментот детална евиденција за секоја серија. Конечниот резултат е таков процес на обработка на топлина, кога ви се трансформира постоечките легура на челик во нова форма, во која може да се задржи цврстина е челик на повисоки температури, кој им овозможува на многу поголема брзина и во намалување на обработужанjе. Процесот на Тејлор-Белиот патентиран и создава револуција во преработени производи. Таа ги зема во целина, нови, тежак дизајн за машински алати, за ново е челик што може да се користи со целосна предност. Им патент сепак беше осоружан и конечно откажана. Првиот легура официјално се класифицирани како со голема брзина челик AISI е познат под името T1 била воведена во производство во 1910 година Термичка обработка на голема брзина челик Со голема брзина челик обично се испорачуваат во annealed состојба (цврстина 240-300 HB). Бидејќи тие припаѓаат на ледебуритних групата (подеутектичких) челик, температурата на аустенизациjа овие челици е исклучително висока (1200 до 1300 ° C), односно. Само 20 ° C под температурата на коса цртичка. На овие температури аустенитно раствора доволно јаглерод (0,5-0,6%), што е основен предуслов за постигнување на висока цврстина мартените пешти по стврднување. Со цел да се постигне доволен содржина на јаглерод во аустенит на аустенизациjа температура треба да биде распуштен и околу 2/3 од обемот на сите карбид (се наоѓа во форма на карбид мрежи) и нивните составни делови се раствора во аустенитно. Распуштање процес карбид дифузија зависи од температурата и престој време (аустенизациjа). Со доволно време аустенизациjа не се постигне доволна концентрација на јаглерод во аустенит. Спротивно на тоа, додека одржување на високи температури ќе предизвика зголемување на аустенитно кристално зрна. Затоа е неопходно за секоја брзина челик да се одреди оптималната параметри на аустенизациjа. Поради високата содржина на легирање елементи во висока брзина челици имаат ниска топлинска спроводливост и се многу чувствителни на начинот на затоплување. Термичка обработка ХСС челици е исклучително сложени, па затоа често се врши во три фази предзагревање (550, 850 и 1050 ° C) за чувствителноста на челик на ненадејни промени во температурата. Висок процент на легирање елементи во високо челици брзина влијае на нивната висока здравината и калење да се користат поблаги ресурси како што се нафтата, термални бањи (т.н. ". Мартенперинг" процес) или емисии на струја (на пр. Во вакуум печка). Калење на собна температура не е постигнат до крајот на мартензитни температурата на конверзија (МФ) и микроструктурата на стврднат голема брзина челик состои од мартенсите, преостанатиот аустенит и нерастворени карбиди. По олабавување (540-590 ° C) на остатокот од аустенита е доделен на јаглен и генерирана неуспех карбид. Формирање на карбиди неуспех намалува концентрацијата на јаглерод во преостанатиот аустенит, за зголемување на температурата г-ѓа и МФ. Последователните ладење на собна температура од преостанатиот аустенит е доделен средно мартенсите. Средно мартенсите води до средно стврднување (средно цврстина), па по олабавување на цврстина може да се зголеми до 66 ~ човековите права. Главно се врши во неколку наврати даде (2 - 3 пати), поради се зголеми ефектот на средно стврднување Информации - Википедија