HEPA филтар, што е тоа?

HEPA филтар, што е тоа?

Сите филтри за прочистување на воздухот, според меѓународната класификација, се поделени во три класи на ефикасност: груб прочистување, фино прочистување, прочистување со висока ефикасност (HEPA -  High Efficiency Particulate Arrestance или Филтри за чистење со високи перформанси). Во зависност од употребените филтри и технологии, тие прават разлика помеѓу груби или фини механички филтри, електростатички филтри, филтри за јаглерод, сунѓер филтри, филтри за масло, филтри за ХЕПА, фотокалитички филтри и други. HEPA филтерот може (и пожелно) да се користи во комбинација со пред-филтер (обично активиран јаглерод) за да го продолжи животот на многу поскап филтер HEPA. Во оваа поставка, првата фаза од процесот на филтрација се состои од пред-филтер кој отстранува поголем дел од поголемата прашина, коса, PM10 и прашина од воздухот. Вториот, филтри со високи перформанси или филтри HEPA, се оние што ги филтрираат пофините честички што излегуваат од пред-филтерот. На овој начин, секој прочистувач на воздухот опремен со филтер HEPA може да постигне ефикасност на филтрација до 99,99% (секогаш може да има статистичка грешка и затоа вредностите кои не се од 100% се сомнителни). Делумно задржувачки филтри со високи перформанси зафаќаат скоро 100% (99%) микрочестички поголеми од 0,03 μm. Овие се најмногу ветувачки или апсолутни филтри. Како изгледа уредот со вакви филтри што можете да го видите од оваа врска. Со овој вид на филтер, прочистувачите на воздухот се сметаат за најдобри за употреба во станбени, канцелариски и индустриски згради, како и во медицински установи (каде што тоа е задолжително). ХЕПА филтрите се одликуваат со присуство на неколку степени на прочистување на воздухот, вклучувајќи ги повеќето патогени алергиски реакции поголеми од 1μm: патогени на респираторни заболувања, габични спори, микрочестички од животинска кожа или коса, полен и отпад производи од грини во прав. Ситните HEPA филтри се направени од специјален материјал чии влакна се испреплетени во посебен редослед за да се заглават загадувачите од воздухот. Карактеристиките на материјалот, нејзината дебелина и големината на порите ја одредуваат класата на чистење и ефикасноста на филтерот. Зборувајќи за филтрација, обично се замислува фино решетка или сито што остава во честички со иста големина и не протекува поголеми загадувачи. HEPA филтерот е дизајниран различно и го прочистува воздухот од честички помали од растојанието помеѓу самите филтри влакна. Самиот материјал за филтрирање е составен од слоеви како "хармоника" и неговите влакна се наредени на нелинеарно, така што протокот на воздух минува постојано низ овие влакна на филтерот. Ефективноста на филтерот е под влијание и на самите влакна: материјал, дијаметар и густина на примена. КАКО РАБОТИ ФИЛТЕРОТ HEPA?ПОВЕЕ ЗА КАКО ДА ГО ИЗБИРАТЕ ПРАВИЛОТ ПРОЧИСТУВАЧ НА ВОЗДУХОТ - ОВДЕ. На прво место, сè уште има ефект на сито кое задржува големи честички поголеми од дијаметар од 5μm, што значи дека овие честички можат да се наречат „ големи “ само во споредба со помалите што ги филтрира HEPA фаќа. Во принцип пречистителни системи со таква филтрација се користат за задржување на честички со големина 10μm или помалку. Се разбира, HEPA филтерот е исто така во состојба да фати навистина големи честички од прашина, надолу и други големи загадувачи. Како и да е, користењето HEPA филтер на овој начин ќе биде непотребно, бидејќи големите загадувачи брзо ќе ги затнат филтските влакна и ќе ја намалат неговата ефикасност. Затоа, најдобро е HEPA филтерот да се надополни со пред-филтер или со груб систем за чистење, кој задржува големи загадувачи, продолжувајќи го животот на главниот филтер. Механизмот за прочистување на филтрите ХЕПА се заснова на три процеси на физика ПРОЦЕС - 1 ДИФУЗИЈА. Најмалите честички со дијаметар помал од 0,1μm, односно нивната големина е помала од растојанието помеѓу влакната на филтерот, постојано се во хаотично движење. Грубо кажано, нивната маса е толку мала што, покрај тоа што се движат во генералниот правец на воздушниот проток, нивната траекторија постојано се менува. Како резултат, кога вкупниот проток на воздух оди околу влакната на филтерот, најмалите честички се исфрлаат од протокот заради нивно случајно движење и се заробени на влакната на филтерот. ПРОЦЕС - 2 ИНЕРТИЈА. Честички со потежок дијаметар од повеќе од 0,3μm спаѓаат во влакна на инерцијални филтри. Вкупниот проток на воздухот околу пречките што ги создава материјалот за филтрирање и честичките " груби " не можат брзо да ја променат нивната насока на движење, предизвикувајќи ги да бидат заглавени во филтерот. ПРОЦЕС - 3 ВМРЕЖУВАЊЕ. Честички што се премногу големи за дифузија и премногу мали за инерција не заглавуваат во материјалот за филтрирање што минува низ него. Но, поради структурата на микрофибер, честичките не мора да се залепат во нив - само допрете ги. Допирајќи го микрофиберот, честичката се придржува до неа, следната честичка се придржува кон неа, следната честичка на неа, итн. со што се чистат средните честички. Во пракса, сите три процеси се случуваат истовремено и влијаат врз сите честички, без оглед на нивната големина. Поделбата теоретски се изведува, бидејќи ефикасноста на секој процес на секој вид честички зависи од нивната големина. Она што сè уште треба да го знаете за работата на филтерот HEPA е комбинација на два страшни збора адхезија и автохезија. Првиот укажува на интеракција на честичките од прашината со влакната на самиот филтер, што предизвикува честичката да се смири на површината и повеќе да не ја остава. Автохезија е интеракција на честичките едни со други, така што нов слој на загадувачи се депонира на слојот на филтерот што веќе постои на влакната. ПОВЕЕ ЗА (КОРОНА) ВИРУСИ И БАКТЕРИЈА МОЕТЕ ДА ГИ ПРОЧИТАТЕТЕ ТУКА. На овој начин, филтерот не ја губи својата ефикасност долго време, а со текот на времето и со зголемувањето на количината на загадувачи во филтерот, ефикасноста на филтерот исто така се зголемува бидејќи акумулациите на веќе задржаните честички формираат " стапици " за следните загадувачи. Исто така, во зависност од својствата на филтерскиот материјал, влакната можат да акумулираат електростатско полнење, кое цврсто ги држи сите честички " заробени ", што само ја зголемува ефикасноста на чистењето. Како и да е, со продолжена употреба - период подолг од препорачаниот производител - филтерот станува затнат, толку е исполнет со честички што ја губи способноста да пушти воздух преку него, па затоа е неопходно да се заменат филтрите.