На што да се обрне внимание при изборот ни на прочистувач на воздухот?

На што да се обрне внимание при изборот ни на прочистувач на воздухот?

За многумина од нас кои живеат во градовите, јасно е дека не постои такво нешто како „чист воздух“ во градовите. Тоа колку што општината „се обидува“ да ни понуди средина со чист планински воздух - нивните напори никогаш нема да бидат доволни. За жал, воздухот во градовите не само што е лош, туку многу често е опасен и за нашето здравје! Работите дошле до заклучок дека квалитетот на воздухот што го дишеме се рангира заедно со другите основни физиолошки потреби што се во основата на човековото постоење! Затоа, ако не можеме да имаме чист воздух надвор - соодветно е да се обезбеди еден дома: за себе, за нашето семејство, за оние што ги сакаме. Добро е што веќе можат да се најдат доволно идеи и решенија на пазарот кои можат да ја подобрат животната средина во нашите домови. Пред да заминете во продавницата за прочистувач / навлажнувач / јонизатор / бризер и сл., Добра е идејата да си ги поставите следниве прашања, одговорите на кои ќе ве водат до најдобриот избор за вас. 1. Кои се главните загадувачи со кои сакате да се справите? Загадувачи или полен или вируси или сите заедно?ПОВЕЕ ЗА (КОРОНА) ВИРУСИ И БАКТЕРИЈА МОЕТЕ ДА ГИ ПРОЧИТАТЕТЕ ТУКА. 2. Кој систем на филтрација го претпочитате? 3. Големина на соба / просторијата? 4. Дополнителни додатоци (на пр. Автоматски сензори / сигнали за промена на филтерот / нивото на бучава / осветлување, далечински управувач, смартфон апликација ...) 5. Буџет што е прифатлив. 6. Поддршка на ваш сопствен трошок или преку надворешно годишно одржување? Ето ова е важно да се направи однапред, бидејќи митовите од областа на прочистувањето на воздухот не се помалку од оние во шоубизнисот! Во принцип, може да се каже дека сите такви уреди се состојат од вентилатор, кој принудува воздух преку неговите филтри. Токму филтрите ги одредуваат разликите и активноста на прочистувачите. Постојат два главни системи за прочистување на воздухот: - ВОДНА СИСТЕМА - СУВА СИСТЕМА СО СИСТЕМИТЕ ЗА ВОДА, повеќето луѓе се обидуваат да комбинираат прочистувач на воздухот за нивниот дом со овлажнител (за отворена канцеларија, индустриски простории, овој систем не е толку ефикасен), што веќе создаде одредена забуна помеѓу карактеристиките на овие уреди. Како и да е, треба да се запомни дека конвенционалниот овлажнител не го прочистува воздухот, туку само го исполнува со влага, така што наместо да се нарече „прочистувач на воздухот“, треба да ги наречеме „мијалник на воздухот“ затоа што. ова е единствената работа што тој ја прави - тој го поминува воздухот во просторијата преку водена завеса. Покрај тоа, под влијание на вода, прашина и други мали загадувачи во воздухот се таложат на дисковите што се перат. Чистењето на воздухот со миење се врши заедно со неговото навлажнување, што ја додава популарноста на овие гаџети. Сите понудени средства за чистење на воздухот работат на истиот принцип и се разликуваат само во големина, моќност на вентилаторот и достапноста на дополнителни функции. Покрај желбата да се воведат што е можно повеќе привлечни карактеристики за купувачот, во овој случај производителите се водат според принципот на компензација - затоа што факт е дека влажната средина формирана во навлажнувачите е многу поволна за раст на бактерии, штетни микроорганизми и габа, за која е потребно уредот постојано да се грижи, така што неочекуваните гости не се вклопуваат во уредот и резултираат со дефект. Затоа, таков систем за прочистување на воздухот често се надополнува со УВ-ламба за безбедност. Покрај тоа, самите „мијалници“ работат постепено и тивко, така што не треба да се очекува брзо да ја исчистат просторијата, да отстранат мирис и / или мали честички на загадувачи и алергени. Системот за СУВО ЧИСТЕНЕ вклучува помоќен вентилатор што вшмукува воздух од просторијата и го присилува преку системот за филтрирање. Општо, ваквите системи ги имаат следниве типови филтри: - Груб филтер за воздух. Обично, тоа е мрежа или порозен материјал што може да фати големи загадувачи како што се грутки прашина или коса од животинско потекло. - Ситни филтер. Обично изгледаат како ткаенина или хартија преклопени со хармоника. Материјалот за филтрирање има многу пори кои, како резултат на невообичаен пресврт, се преклопуваат, формирајќи нелинеарно фино мрежно платно. Таквите филтри ги ставаат честичките од прашината и повеќето алергени. - HEPA филтер. До денес, ваквите филтри се најефикасни за прочистување на воздухот. Тие ги фаќаат дури и најмалите и најопасните честички на загадувачи, како што е PM2.5, ситни алергени како што се секрети од прашина од акни, вируси итн. Имајќи го предвид сето ова, потребен е филтер за воздух HEPA во просторијата, без него целиот систем за чистење би бил нецелосен. Во друга статија, ние веќе детално ја опишавме технологијата на нивната работа. Можете да го прочитате во делот "Корисен" - HEPA филтер, што е тоа? - Активиран филтер за јаглерод (јаглерод и фотокалитички филтри), ова е каталитички филтер за адсорпција. Ако во прилог на прашина, алергени и штетни честички што сакате да се заштитите од непријатни мириси, тогаш системот за прочистување на воздухот во стан мора да вклучува таков филтер. Во внатрешноста на филтерот е специјален материјал што буквално ги „влече“ гасните молекули внатре и сигурно ги „заклучува“ внатре. Некои производители прават варијации на овој вид филтер, на пример, стандарден и подобрен, ако изворите на мирис се премногу силни или премногу блиски до просторијата. Најдобриот прочистувач на воздухот, секако, ќе ги содржи и двата филтри за чистење на воздухот од прашина, како и заштита од алергени, штетни честички и непријатни мириси. Најчесто, недостатоците на таквите уреди се припишуваат на потрошувачката на енергија и нивото на бучава. Всушност, висококвалитетните прочистувачи на воздухот не трошат повеќе енергија од другите апарати за домаќинство - дури и напротив - прочистувачите на ИДЕАЛ често трошат неколку пати помалку од нив, а бучавата што ја создава уредот е аеродинамична и е предизвикана од преминување на воздухот преку системот за филтрирање. Сепак, со помош на нови технологии и материјали, моделите IDEAL се ослободуваат од оваа бучава и функционираат толку тивко што понекогаш се појавуваат прашања за тоа дали уредот воопшто е вклучен. За повеќе информации, можете да ги прегледате и преземете брошурите на сите прочистувачи на воздухот на български јазик. Се подготвува македонската верзија.