Како да подмачкувате шредери?

Како да подмачкувате шредери?
Како да подмачкувате шредери? Правилно одржување шредери се бара од сите производители на шредери, за да се задржи нивното гаранцијата покриеност. Можеби најефективниот начин за нега на вашиот уништувач е да се подмачкано редовно главите за сечење. Фреквенцијата на подмачкување на шредери се дефинира од неколку фактори. Прво на сите крос сечење шредери (ниво 3 нагоре) треба да бидат смачкани почесто отколку оние кои сечат на ленти. На второ место, шредери, кои се користат почесто имаат потреба од почесто подмачкување. Уреди кои се навистина под сериозно употреба треба да се подмачкано приближно еднаш на секои четири часа, додека една при нормална употреба ќе бара масло само еднаш или два пати месечно. Лесен начин да се запамети е само да се омаслява шредери секој пат кога менувате кесата или испразни корпата со исечоци. Видот на материјалот, како и обемот на страниците кои се поднесуваат истовремено, исто така, можат да влијаат на продуктивноста и да доведат до потребата за подмачкување. Упатства за користење Вие треба да ги користите само специјално наменето масло за подмачкување на шредери. Причината за ова е дека ова масло за шредери, е наменет специјално за подмачкувањето на прецизни топлино обработени глави за сечење, затоа и секоја друга смазка или масло не отговорящи на специфичноста на механизмот ќе доведе до откажување на гаранцијата на производителот. Значи, не користете WD-40 или други слични на масла! Масло за шредери може да биде и течна и во аеросол пакување. Првиот начин да си подмачкајте уништувач е да се вбризгување или прелива в област во отворот за преземањето на листовите и на сечење глави. Маслото се нудат обично во шише и се применува директно врз сечење шахтите. Потребни се 1-2 секунди за да се намачка листови со масло од едната страна и да го вметнете во отворот на уништувач. Запрете го уредот и да го испуштите да спојките шахтите наопаку потег за околу 10-15 секунди за да се овозможи на маслото да ги покрие сите делови на сечење шахтите. Ако сте ставиле премногу масло на на вратила за сечене, преку брзото пуштање на неколку листови хартија ќе можете да го отстраните. Другиот начин и можеби најчест, начин за подмачкување на уништувач за хартија е оној прикажан на сликата погоре. Само истури мала количина масло на лист хартија на цик-цак. Осигурете се дека маслото е достапно на целиот лист. (Забелешка: Не е потребно да се впие целиот лист хартија во масло, едноставно обезбеди целосна и рамномерно слој на листови) Ставете овој лист во шредери и потоа пуштете ја машината во обратен режим за неколку секунди, за да се овозможи на маслото да ги покрие сите делови на сечење шахтите. Вие може да ја повторите постапката во зависност од резултатите. Се препорачува да ја повторите постапката со уште 3 лисја, за да бидете сигурни дека сечење шахтите се мачкани целосно. Вие треба редовно да подмачкување шредери, кои сечат крос, за да може да си гарантирате неговата долга работа. Ако го уништите мала количина листови, на пр. само 50 листови неделно или ако имате мал уништувач, тогаш треба подмачкување уништувач секој нареден ден. Ако дробење големо количество листови, да речеме стотици, а потоа треба да се подмачкува откако се испразни торбата со исечоци. Препорака Започнете да подмачкување вашиот уништувач уште сега. Шредери ќе работи полесно, побрзо, и ќе има помалку тензии врз целиот моторен механизам сечење шахтите, брзини и зъбчати тркала. Инвестирале сте пари во нешто за долготрајна употреба - дајте му можност да ви поврати инвестицијата! Автор- Фактори Експрес 21 Септември 2005 год.